Търсене в този блог

събота, 28 април 2012 г.

Сутрешно събуждане


Този коктейл има изключително 
тонизиращо действие и успешно може 
да замести сутрeшното кафе.

Рецепта:


  • Корен от джинжифил 
  • 2 лимона
  • 1 глава целина
  • 3 ябълки

Джинджифилът е известен като най-мощният натурален антибиотик, изключително богат на витамин С.Минерален състав - желязо, калций, цинк, калий, фосфор, магнезий.
Целината е богата на витамин С, В. Минерален състав - цалций, желязо, фосфор, калий. Целината намалява киселиността в организма и затова е изключително полезна при артрит. Намалява задържането на течности в организма, успокоява нервната система и е естествен диуретик.
Лимон - богат на витамин С, бета каротини, цалций, магнезий, фосфор, калий, биофланоиди, цитрусова киселина. Помага за прочистване на стомашно-чревния тракт, неутрализира вредни бактерии.
Ябълка - витамини - А, В1, В2, В6, С. Минерали - калций, магнезий, желязо. Съдържанието на пектин помага за елеминирането на токсини в червата.


Здраве в червено

Цвеклото-природен елексир

Половин литър минерална вода
1 средно голяма глава червено цвекло
половин краставица
2 ябълки
сока на половин лимон


Този сок помага при анемия.Стимулира  мозъчните клетки, прочиства бъбреците. Полезен е за костите, косата, кожата. Има антибактериално свойство. Добър е за превенция срещу рак и проблеми със сърцето. Сока е естествен диуретик, помага при запек.

Витаминно съдържание:
Витамини - А, В, В1, В2, В3, В5, В6, С, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, борон, каротеноиди, натурални захари.








петък, 20 април 2012 г.

Сок от краставица

Най-доброто мочегенно средство
Краставиците се смятат за най-доброто мочегонно ( диуретично) средство. Смес от краставичен и морковен сок е изключително полезнен при ревматични заболявания, тъй като тези болести се явяват като последствие от задържането на пикочна киселина в организма. Ако към тази смес се прибави и сок от цвекло, процесите се ускоряват.
Съдържанието на силиций, сяра, калий, натрий, калций, фосфор и хлор  в органичен вид, подобряват растежа на костите, заздравяват ноктите и косата.
Високото съдържание на калий в краставицата ( 40% от сухото и вещество) я прави много ценна при високо и ниско кръвно налягане.
Краставиченият сок помага при лошо състояние на зъбите и венците, както и при пиорея.
При много кожни заболявания добри резултати се постигат с редовно пиене на смес от сока на краставица, моркови и салата.

Сок от целина

Целината - необходима и полезна
Целината е много богата на магнезий и желязо, които са превъзходна "храна" за кръвните клетки. Най-ценното качество на целината обаче, си остава съдържанието на голям процент жив биологично активен натрий. Едно от химичните свойства на натрия е поддържането на калция в разтворено състояние, а точно това е наобходимо на организма. Този факт прави сока от целина един от най-полезните сокове за хора, употребяващи концентрирани въглехидрати и нишесте. Хлябът, тестените произведения, оризът, житните растения - всички се отнасят към класа на концентрираното нишесте. Подобна храна действува разрушително на организма - продължителната и употреба води до непълноценно хранене и от там до заболявания. Натрият в целината играе изключително важна роля във физиологичните процеси в организма, най-важната от които е разреждането на кръвта и лимфата и предотвратяването на сгъстяването им. Натрият е важен елемент и за изхвърлянето на въглеродния двуокис от организма. Недостигът на органичен натрий предизвиква бронхиални и белодробни заболявания. Отсъствието на достатъчно количество органичен натрий е причина за преждевременно остаряване, особено при жените. Смес на сока от целина и моркови помага за възстановчване от всякакви нервни разстройства.

сряда, 18 април 2012 г.

Как се получава извлек от билки


Ето някои  неща, които трябва да знаем при използването на билки, за да получим правилният извлек:

  •  При варене се получава отвара, а при попарване с вряла вода - запарка.

Запарките (infusa) и отварите (decocta) са водни извлеци от билки или лекарствени сборове, които се приготвят на водна баня. Тъй като бързо се развалят, основно изискване при тях е да се приготвят често и в малки количества, като се съхраняват в хладилник най-много до три дни след приготвянето.
Запарки се приготвят от листата и цветовете, от които активните вещества се извличат по-лесно, а от по-твърдите растителни части като кори, стъбла и корени се приготвят отвари.
Когато се прави запарка, наситнените билки се поставят в съд (емайлиран, порцеланов, стъклен), заливат се с предписаното количество вода и се нагряват на водна баня с кипяща вода в продължение на 15 минути. След това билката остава да се кисне в продължение на 45 минути и чак тогава се прецежда и консумира. По-бързият вариант на запарка спестява 45-минутното киснене, но тогава билката се държи на водна баня в продължение на 25 минути. Трети вариант е билката да се залее с кипяща вода и да се държи на топъл котлон в продължение на 15 минути, но като се внимава самата тя да не кипи.
Отварите се приготвят аналогично, но за по-дълго време - до 30 минути.

Известният български лечител Петър Димков препоръчва негорчивите билки да се запарват, а горчивите да се варят 10-15 минути. След това отварата се утаява и накрая се прецежда. Отварите и запарките трябва да са прясно приготвени. По правило не бива да престояват повече от 24 часа и да се държат в хладилник.

Студен извлек се приготвя, като ситно нарязаната билка се залее със студена вода и кисне в нея средно от 5 до 12 часа.
Важно е да се помни, че не всички билки понасят варенето. Например коренът от ружа не бива да се преработва топлинно. За това от ружата се прави студен извлек. Обикновено корените, корите и семената първо се заливат със студена вода и се варят, след като са били накиснати добре.
Настойките (или още тинктури, tincturae) са спиртни, спиртно-водни или спиртно-етерни извлеци от лечебни растения, получени без термична обработка. Те обикновено се употребяват в малки количества, на капки и могат да се съхраняват по-дълго време.

За приготвянето на настойки се ползва най-често спирт от 40 или 70 градуса. Надробената билка се поставя в стъклен съд, залива се със спирт, захлупва се и се оставя да кисне в продължение на 7 денонощия. След това се прецежда през няколко слоя марля. Настойките трябва да бъдат бистри и да притежават характерните за изходната суровина вкус и миризма.

Когато се прави лапа, първо билката се счуква или намачква. Може да се смеси с малко топла вода (до 30°). Получената каша се поставя върху марля, която се привързва към болното място.

За мехлемите е нужна несолена свинска мас или вазелин. Те се разтапят на слаб огън. След като леко изстинат, към тях се прибавя счуканата на прах билка. За сгъстяване на сместа може да се използва разтопен восък, а за разреждане - зехтин.

За получаване на маслен извлек: билките се поставят в прозрачен стъклен съд, чист и сух, до около 2/3, налива се зехтин да покрие билките, затваря се с (чиста и суха) капачка и се оставя на слънчево място за 40 дни. След това се съхранява на тъмно, сухо и хладно място (с билките вътре). Годно е до 1 година.

Какво трябва да знаем за селена


Лечебни свойства:
Селенът е важен минерал, но организма се нуждае от минимални количества от него. Производството и функциите на редица ензими, наречени селенобелтъчини, зависят от неговата наличност.
Ефективно участва в борбата срещу някои много тежки болести. В комбинация с витамин Е, той действа като силен антиоксидант. Заедно те предпазват клетките от така нар. свободни радикали, които са силно токсични и увреждат здравите клетки. Напоследък се свързват със заболявания като рак, диабет и сърдечно-съдови смущения.
Селенът помага при отравяне с живак, кадмий, арсен и др. тежки метали.
Поддържа еластичността на тъканите и забавя стареенето им. По същия начин действа и на кожата, прави я гладка и стегната. Противодейства на образуването на пърхот и помага при лечението му. Важен е и за здравето на очите.
Особено важен е за жените в менопауза, защото облекчава пристъпите на топли и студени вълни, както и някои други свързани неудобства. При мъжете влияе положително върху потентността и удължава сексуалната им активност.
Подпомага организма в борбата му с настинките и различни вирусни инфекции. Вече има доказателства и в полза на тезата, че може би забавя развитието на HIV-вируса и СПИН.
Силно концентриран е в бъбреците, черния дроб, далака, панкреаса, а при мъжете – в тестисите и около простатата. Излишъците се отделят в урината и се изхвърлят от тялото, ако не прекалявате с приема.
Селенът се използва като антиоксидант. При някои спортове намалява болката в мускулите.
Предлага се в няколко форми – изцяло синтетични, напълно естествени и смесени. Използва се в някои лекарствени препарати като антиоксидант.


Препоръчителна дневна доза:

  • 55 микрограма за младежи и възрастни
  • 20-40 микрограма за бебета и деца
  • 60 микрограма за бременни жени и 70 микрограма за кърмачки;

Безопасна горна граница: 

  • 400 микрограма при по-дълъг период на приемане
  • 600 микрограма за по-кратък

Добри хранителни източници: бъбреци, телешко, риба тон (консервирана), омари, скариди, стриди, говеждо филе, свинско, бразилски орех, жито, овесени ядки, броколи и др.


Внимание!
Доказано е, че 600 микрограма, приемани за няколко последователни дни или от време на време, не водят до неприятни последствия. При продължителен прием на толкова висока доза, организмът се пренасища и може да доведе до неприятни последствия.
Големи дози селен водят до натравяне, което се характеризира с нервност, депресия, гадене и повръщане, обилно потене, обща слабост, косопад и чупливи нокти, обезцветена кожа и др.
Като краен резултат от постоянни злоупотреби и предозиране, черният дроб може да се увреди сериозно.

понеделник, 16 април 2012 г.

Сок от ряпа

Сок от ряпа
Сокът от ряпа е изключително полезен заради високият процент калций, който се съдържа в листата на ряпата. Това го прави великолепна храна за деца и възрастни, страдащи от меки кости и зъби. Смесвайки сок от ряпа със сока от моркови и глухарче, ще получим най- ефективното средство за укрепване на зъбите и костната система. Високият процент магнезий, съдържащ се в глухарчето, в съчетание с калция от листата на ряпата и елементите от морковения сок, придават на костите твърдост и крепкост.
Сока от ряпа съдържа и високо количество калий, а това е особенно ценно за увеличаване на алкалната среда в организма. Още по- добри резултати се постигат, когато се смеси със сок от целина и моркови. Затова този сок се използва за понижение на киселинноста в организма. Листата на ряпата съдържат също много натрий и желязо.
Колкото и странно да звучи, но недостигът на калций в организма частично може да бъде предизвикан от употребата на много пастьоризирано краве мляко. Постоянното хранене с тестени изделия и употребата на много захар, също могат да предизвикат недостиг на калций.
Сокът от листа на ряпа в смес със сок от моркови, спанак и кресон успешно лекува хемороиди. Пие се по литър смес ежедневно в продължение на един месец. Хранене - със сурови зеленчуци и плодове.

Сок от домати

Сокът от домати извор на здраве 
Доматеният сок е един от най-популярнните и един от най-полезните сокове с алкална реакция. Когато се цели постигане на алкална микросреда чрез доматен сок е необходиммо да се изключи от храната концентрирано нишесте и захар, защото те са реаген за  киселинна реакция.
Доматите съдържат голям процент лимонена и ябълчена киселина, както и известен процент оксалова киселина. Тези киселини са полезни и необходими за обменните процеси, ако са в органичен вид. Когато доматите се варят или консервират тези киселини стават неорганични и дори вредни след време. При някои случаи на образуване на камъни в бъбреците и пикочния мехур е пряко последствие от употребата на варени или консервирани домати или на техните сокове, особено при ползване на нишесте и захар.
Пресният доматен сок е богат на натрий, калций, калий и магнезий.

неделя, 15 април 2012 г.

Сок от магданоз

Сока от магданоз подобрява кислородния обмен и поддържа функциите на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. Този сок укрепва кръвоносните съдове и е отлично средство за лечение на полово-отделителната система и заболявания на бъбреците. Оказва силно лечебен ефект при нефрит и албумин в урината. 
Магданозът е един от най-силно действащите сокове. Затова никога не се пие самостоятелно повече от 50 гр. Добре е да се смесва със сок от моркови, салата, спанак или целина.
Ефективен е и при заболявания на очите - катаракта, конюктивит, офталмия. Дава още по- добри резултати смесен със сок от моркови, целина и цикория.
Сокът от магданоз, особено в смес  със сок от моркови, цвекло и краставица нормализира менструацията, облекчава спазми, предизвикани от менструални смущения.
Когато се прилага този сок за лечебна цел е необходимо да се изключи от храната концентрирано нишесте, захар и месо.

петък, 13 април 2012 г.

Лечение на кашлица- рецептата на дядо Кольо

При проблем с дихателните пътища или лоша кашлица:


1 супена лъжица мед 
1 чаена лъжичка канела(на прах) 
месото на половин лимон(ситно нарязано)
3 листа индрише(без дръжките, добре измити и ситно нарязани, но не пожълтели, а наситено зелени). 


Сместа се разбърква добре, взема се по- малко с пръст и се държи в устата, докато се втечни и тогава се преглъща. Приема се сутрин, около 9 часа и след обяд, около 17.30-18.30 часа. Прави се три дена, почива се ден и се повтаря. 


Внимание!!! Не се дава на деца под 3 годишна възраст!!!

сряда, 11 април 2012 г.

Сок от прясно зеле

Смес от сок на морков, цвекло и краставица


 Сместа от морковения, цвекловия и краставичния сок ни дава едно от най-добрите средства за очистване и лекуване на жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, както и за простатната и други жлези.
Изпиването на сока от един лимон в смес с половин чаша гореща вода по няколко пъти на ден и половин чаша смес от морковен сок, цвекло и краставичен сок 3-4 пъти на ден помага за изчезването на пясък и камъните в течение на няколко дни или седмици (в зависимост от размера и количеството на камъните).
Не бива да се забравя, че когато се консумират месни продукти, в организма се образува голямо количество пикочна киселина, която не е в състояние да се елиминира чрез бъбреците и това създава пренапрежение на този орган, а и въздейства на свой ред негативно на целия организъм. Ето защо това съчетание на соковете е необходимо да се въздържаме, макар и временно, от употребата на концентрирани захари и нишесте, а също така и от месо, за да се създаде възможност на организма да се приведе в нормално състояние.

Пречистване на черния дроб

Прочистването на черния дроб е много полезно да се прави периодично. То е отлично средство за профилактика и лечение на повечето болести и помага за повишаване на енергията, регулиране на килограмите, нормализиране на холестерола, подобряване на храносмилането. Много препоръчително е преди да пристъпите към чернодробно прочистване да сте направили прочистване на бъбреците. Когато бъбреците, пикочният мехур и целият уринарен тракт работят идеално, те могат да отстраняват ефикасно нежелателни вещества, попаднали случайно от червата в жлъчката.

Първи метод:
Преди същинското прочистване, се прави подготовка - вегетарианско хранене в продължение на една седмица.
Основно за процедурата се пие ябълков сок ( най-добре зелена ябълка). В ябълките има киселина, която омекотява камъните в жлъчката и черния дроб и това позволява безпрепятственото им преминаване през каналчетата. Ферментиращият ефект на ябълковия сок допринася за разширяването на каналчетата. Пийте ябълковия сок бавно , най-добре със сламка, за да не се повредят зъбите ви от ябълковата киселина. Освен ябълковия сок пийте и вода – между литър и половина и два литра на ден. Всяка сутрин на гладно и вечер преди лягане е добре  да  пиете топла вода с мед.
1 и 2 ден
Сутрин, на празен стомах направете клизма. През целия ден пийте пресен ябълков сок, колкото желаете, но не по- малко от литър на ден.
3 ден
Същото, но пийте ябълков сок само до 19 часа - по това време съгласно денонощния биоритъм , черния дроб се отпуска и е в състояние да изхвърля токсини.
Преди сън, сложете грейка в областта на черния дроб за 2-3 часа и всеки 15 минути пийте смес от  3 супени лъжици зехтин и 3 супени лъжици лимонов сок. За цялото очистване са необходими 200 гр. зехтин и 200 мл. лимонов сок. След тази процедура започва изхвърляне на токсини и билирубинови камъни. Изхвърлянията са общо 3-4 на брой. Препоръчително е на сутринта да се направи клизма и лека закуска. За пълно изчистване, тази процедура е добре да се повтори още 2-3 пъти. Понякога след първото прочистване е възможно да усещате тежест в черния дроб - това е сигнал, че вредните вещества не са излъчени напълно и е нужно да повторите процедурата.

Втори метод:
Това е методът на Д-р Х. Кларк, който препоръчва билки. Важно е да обърнем внимание на това, че тази рецепта не прочиства черния дроб, а съдържа традиционно използвани билки за подобряване функциите на черния дроб, докато чернодробното прочистване цели изкарването на жлъчните камъни.
Рецепта:
6 части корени от черен оман
6 части кора от бял дъб
3 части кралица на ливадите
3 части лопен (овча опашка)
2 части сладко коренче
2 части дива гулия
2 части магарешки бодил
3  части кора от черен орех
3 части корени от бяла ружа
1 част лобелия
1 част шлемник

Смесете всички билки. Прибавете половин чаша от сместа към 2,5 литра вода. Загрейте до завиране. Сложете капак и свалете от огъня. Оставете за  6 часа. Прецедете и пийте по 1,5 чаши дневно. Съхранявайте прецедените билки в хладилник.

понеделник, 9 април 2012 г.

Пречистване на бъбреците

Първи метод:
Подходящ е за летния сезон. За целта се запасете с дини и черен или ръжен хляб. Това ще бъде храната ви за една седмица. Яжте само диня и ако почувствате силен глад добавете към динята и малко черен хляб. Ако в бъбреците и пикочния мехур има камъчета, то най- добро време за тяхното изхвърляне е от 17-21 часа местно време.Именно по това време се проявява биоритъмът на пикочния мехур и бъбреците. Трябва да вземете топла вана и усилено да ядете диня. Топлината разширява пикочопроводите, премахва болките и спазмите (най- вече когато минават камъчета), динята ще предизвика засилено отделяне на урина – промивка, а биоритъмът ще даде необходимата сила за откъсване и изгонване на пясъка и камъните.

Втори метод:
За пречистването е нужно да си набавите:
20-25 гр елово масло
По 50 гр. от билките: риган, конски босилек, маточина, пача трева, жълт кантарион.
 В продължение на 1 седмица пийте чай от тези билки с мед и преминете на вегетарианска храна. На седмия ден, половин час преди хранене пригответе 100 мл билкова настойка, изстудете я и добавете 5 капки елово масло. Пие се през сламка, за да предпазите зъбния емайл от разрушаване. Билковата настойка с елово масло се пие преди хранене 3 пъти дневно в продължение на 5 дни. Резултатът от пречистването се проявява чрез силно потъмнялата урина.

Трети метод:
Корени или плодове на шипка. Използват се за разтваряне или раздробяване до пясък на всякакъв вид камъни в организма.
Приготвяне на отвара: 
2 с.л нарязани корени се заливат с чаша вода, врят 15 минути. След като изстине отварата се прецежда. Пие се по 1/3 чаша 3 пъти на ден, топла, в продължение на 1-2 седмици. Отварата от шипков плод  се използва и при бъбречни заболявания и заболявания на пикочния мехур.

Четвърти метод - метод на Уокър чрез зеленчукови сокове:

Доктор Уокър е основоположник на съвременната сокова терапия. Препоръчва свой метод, при който са задействани два механизма: растителни пигменти и етерични масла.
Той твърди, че неорганичните вещества и най-вече калция, намиращи се в хляба и други концентрирани нишестени храни, образуват зърнести образувания в бъбреците. За пречистване и оздравяване на бъбреците той препоръчва следния сок:
моркови – 300 мл.
цвекло –  90 мл.
краставица- 90 мл.
 или:
 моркови – 270 мл.
целина – 150 мл.
магданоз – 60 мл.



Пречистване на лимфата

Този метод за пречистване е на Доктор Уокер. Дозата е за 1 ден.
900 мл. сок от грейпфурт
900 мл. сок от портокал
200 мл. лимонов сок
2 литра вода ( изворна или чиста, да не е минерална)
 Сутрин се прави клизма от
100мл. вода
1 супена лъжица глауберова сол
Добре е ако след това се затоплите под душа или в сауна. Всеки половин час изпивайте по 100 мл. от приготвената смес, докато не изпиете цялото количество. Пречистването на лимфата правете 3 дена подред, без да се храните.

Съвети за поддържане на лимфната система в добро състояние:

  • Пийте билков чай, без да прекалявате.
  • Редувайте топли и студени душове за няколко минути. Топлината кара кръвоносните съдове да се разширяват, а студа –да се свиват. Методът е противопоказан при бременност.
  • Пийте чист натурален сок от червена боровинка. Червените боровинки и сокът от тях, обезвреждат упоритите мазнини в лимфната система.
  • Яжте сурови, неосолени ядки и семена, богати на Омега 3 мастни киселини. Подходящи -орехи, бадеми, лешници, макадамия, бразилски орехи, ленено семе, слънчоглед и тиквени семки.
  • Яжте в изобилие зелени зеленчуци, за да получите достатъчно хлорофил, който помага за пречистване на кръвта и лимфата.
  • Изключете газираните безалкохолни, оцветените и подсладените напитки, които са богати на консерванти. Те натоварват лимфната система.
  • Пийте много вода. Без достатъчно вода, лимфните течности не могат да се движат правилно. За да може водата да се абсорбира добре от вашите клетки, прибавете към нея пресен сок от лимон.
  • Яжте повече сурови плодове на празен стомах. Ензимите и киселините в плодовете почистват лимфните възли. 
  • Движете се. Упражненията помагат на потоците в лимфната система да се движат правилно. Най-добрият начин е скачането, стречингът, аеробиката.
  • Дишайте дълбоко. Лимфната система има 3 пъти повече течност, отколкото е кръвта в тялото ни, но няма силна помпа като сърцето, която да задвижва тази течност. Един от основните начини, по които тя се движи, е чрез дълбоко дишане.


понеделник, 2 април 2012 г.

Подмладяващи напитки. Кои са те?


Учените от Калифорнийския университет, след редица изследвания, са съставили списък с 5-те напитки, които поддържат младостта.

1-во място - сок от нар. Той съдържа, в допълнение към антиоксидантите много минерали - калций, фосфор, магнезий, желязо и калий. Поради това е много полезен  за сърдечно-съдовата и нервната система, ставите, кожата, косата и ноктите.

2-ро място - по право принадлежи на сухото червено вино. Достатъчно е да се пият по 30 грама на ден за да постигнем една отлична превенция на рака. Учените са доказали, че по количество на растителни антиоксиданти виното няма равно,  съдържа алкохол. Виното предпазва сърцето, кръвоносните съдове, и ставите.

3-то място - гроздов сок. В допълнение към антиоксидантите, които съдържа има и много витамини, които са отговорни за младостта на кожата, косата и ноктите. Сока от грозде (особено тъмните сортове грозде) помага да се съхрани паметта и бори се с инфекции, както и заболявания на сърдечно-съдовата система и рак на гърдата.

4-то място - сок от боровинки. Той, както никоя друга напитка, помага в борбата с диабета, предотвратява образуването на бръчки. Спомага за поддържане на нормалната чревна микрофлора. Много полезен за зрението.

5-то място принадлежи на ябълковия сок.  Помага при атеросклероза, болезнен черен дроб, полезен е за пикочния мехур и бъбреците. Подобрява  работата на червата, помага за изхвърлянето на токсини и свободни радикали от организма. Чудесно възстановява силите  след физическо натоварване.

неделя, 1 април 2012 г.

Храните - тайната на доброто здраве.

Списък на най-здравословните на тях, и всички ползи, които те носят на тялото ни.

Стафиди
Стафидите  имат висока концентрация на желязо - един елемент, който допринася за насищане на кислород в кръвта, подобрява психичното здраве и предпазва от косопад. Те са богати на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали,  ускоряващи стареенето. Междувременно, стафидите съдържат бор - жизненоважен елемент за здравето на костите и успешната борба с остеопорозата.

100 грама стафиди съдържат
глюкоза към фруктоза - 40 : 60 %
съдържат ниски количества витамин С и по-големи количества виттамин В2;
богати са на минералите магнезий, калий, желязо, мед  и са източници на калций, фосфор и цинк
богати са на антиоксиданти. В това отношение са съпоставими със сушените кайсии и круши.

Смокини
Смокините съдържат калий - минерал, който помага за контрола на кръвното налягане. Освен това е полезно да се включат, смокини в диетата, тъй като те съдържат фибри, които създават чувство на ситост и по този начин помагат в борбата срещу наднорменото тегло.
В допълнение, смокините са богати на калций и затова лекарите го препоръчват на хора, които имат проблеми с костите - тези плодове подобряват костната плътност.

100 грама смокини съдържат
глюкоза към фруктоза - 55 : 45 %
източник са на витамините В1, B2, В5, В6
богати са на минералите магнезий, калий, желязо, мед и са източници на калций, фосфор, цинк и натрий
богати са на полифеноли и флавоноиди;
богати са на антиоксиданти

Червени боровинки
Червените боровинки са  богати на хранителни вещества, - витамини, особено витамин С, антиоксиданти, фитохимикали, и естествени влакна. Препоръчва се за лечение на заболявания на пикочните пътища. Полезна е и срещу  образуването на зъбен кариес и камъни в бъбреците. Доказано е, че червените боровинки имат противоракови свойства. Освен това, хората, които редовно консумират боровинки, по-бавно стареят, имат здрава кожа и по-лесно отслабват. Червените боровинки понижават холестерола и имат изключително благоприятен ефект върху сърцето и кръвното налягане.

Доказано е, че консумацията на плодове от червена боровинка имат  положителна роля при болеста на Алцхаймер и други невро-дегенеративни изменения, свързани със стареенето.
Изследвания покават, че ежедневната консумация на сок от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол, което от своя страна е свързано с благоприятни ефекти върху сърцето и кръвното налягане.


Къпини
Имат високо съдържание на витамин Д и минерали. Притежават  антибактериални и противоракови свойства.
Сокът от къпини е много ефективен при лечение на инфекции на пикочните пътища, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, има антивирусни и противогъбични свойства.

100 гр къпини осигуряват почти половината от нужната за деня доза витамин С; съдържат още витамини В9 и В5; Д
Внасят в диетата минералите: калий, магнезий и мед
Съдържат полифенолни антиоксиданти.

Кайсии
Кайсиите ефективно се борят срещу екземи, изгаряния, измръзвания. В засегнатите части на кожата се препоръчва да се наложи свеж сок от кайсии.
Кайсиите съдържат каротин, соли на калция и желязото, калий, фосфор, магнезий,  витамин B17, известен също като амигдалин. Този витамин унищожава раковите клетки и по този начин предотвратява появата на заболяването.


Лечебни свойства:

Полезни са за страдащите от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и при аритмия.
Сокът се усвоява по-лесно от организма, отколкото плодовете.
При анемия тези плодове, които съдържат голямо количество желязо, са много полезни. 
Благодарение на голямото си съдържание на магнезий, кайсиите бързо и задълго понижават повишеното артериално налягане. При хипертония в сезона на узряването им се препоръчва да се ядат колкото се може повече кайсии.
При стомашни заболявания трябва да се прави отвара от кайсии. Тя служи като смекчаващо средство при възпаление на слизестите обвивки на стомашночревния тракт.
Сок от кайсии нормализира киселинността на стомаха и ефективно действа при колити. Приема се по 70-80 мл 6-7 пъти на ден между храненията. Вместо пресен сок може да се използва настойка от сушени кайсии: заливат се 100 г ситна нарязани сушени кайсии с 1 л гореща вода и се оставят да престоят 6 часа на топло място.
При язви и скрити отоци кайсиите са отлично диуретично средство.