Търсене в този блог

петък, 20 април 2012 г.

Сок от целина

Целината - необходима и полезна
Целината е много богата на магнезий и желязо, които са превъзходна "храна" за кръвните клетки. Най-ценното качество на целината обаче, си остава съдържанието на голям процент жив биологично активен натрий. Едно от химичните свойства на натрия е поддържането на калция в разтворено състояние, а точно това е наобходимо на организма. Този факт прави сока от целина един от най-полезните сокове за хора, употребяващи концентрирани въглехидрати и нишесте. Хлябът, тестените произведения, оризът, житните растения - всички се отнасят към класа на концентрираното нишесте. Подобна храна действува разрушително на организма - продължителната и употреба води до непълноценно хранене и от там до заболявания. Натрият в целината играе изключително важна роля във физиологичните процеси в организма, най-важната от които е разреждането на кръвта и лимфата и предотвратяването на сгъстяването им. Натрият е важен елемент и за изхвърлянето на въглеродния двуокис от организма. Недостигът на органичен натрий предизвиква бронхиални и белодробни заболявания. Отсъствието на достатъчно количество органичен натрий е причина за преждевременно остаряване, особено при жените. Смес на сока от целина и моркови помага за възстановчване от всякакви нервни разстройства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар