Търсене в този блог

вторник, 1 май 2012 г.

Сок от малини


Кралицата на плодовете.



От всички плодове малините с право заемат особено място, дори са наречени "Кралица на плодовете". Сладки и ароматни, те не само са отличен десерт, но също и ценно  лекарство, което ни е дадено от природата.





Какво съдържа:

Органични киселини и соли 3%, 0,9% пектин, аскорбинова и фолиева киселина, витамин В (      1,2,3,9), калий и мед, каротин, етерични масла, мастни киселини, йод и много други полезни вещества.

 За какво е полезна:

  • Азотни органични съединения - подпомагат  образуването и развитието на клетките на тялото, както и протичане на метаболитните процеси на организма.
  • Фолиева киселина и витамин "C" - укрепват имунната система, забавят процеса на стареене. Тъй като витамин "C" е достатъчно голямо количество малините се препоръчват при анемия.
  • Пектин - спомага за изтеглянето на токсини от организма.
  • Бета-ситостерол - вещество, което предотвратява отлагането на холестерол върху стените на кръвоносните съдове и служи за предотвратяване на множествена склероза.
  • Витамин B9, или салицилова киселина, която има антибактериални свойства. Само в зрелите плодове.

Заслужава да се спомене ролята на малините в лечението на сърдечно-съдовите заболявания. Укрепване на стените на кръвоносните съдове -  полезна за тези, които са прекарали инсулт или инфаркт. През летния сезон, кардиолози препоръчват винаги да имате пресни плодове или малинов сок. Имайте предвид, че консумацията на малини в дългосрочен план помага за понижаване на кръвното налягане.

Малините имат  благотворен ефект върху кръвта - за предотвратяване на анемия и левкемия.
Много добро средство за лечение и профилактика на настинки, заболявания на стомашно-чревния тракт, помагат за подобряване на апетита, и най-важното - призната е като лекарство за остри респираторни заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар