Търсене в този блог

сряда, 11 април 2012 г.

Сок от прясно зеле


 За лекуването на язва на дванадесетопръстника е препоръчително да се пие сок от прясно зеле. Освен това този сок е полезен при затлъстяване, защото спира трансформирането на въглехидрати в мазнини, засилва процеса на обмяна на веществата и спомага за излъчването на шлака и холестерол от организма. Много полезен за подпомагане на функцията на щитовидната жлеза. Най- ценното в него е високото съдържание на сяра и хлор и сравнително големият процент на йод. Съединенията на сярата и хлора очистват слизестата ципа на стомаха и червата. Единственото неудобство е образуването на много газове. При такива случаи се препоръчва преди да се премине на зелев сок, да се изпива ежедневно смес от морковен и спаначен сок в продължение на 2-3 седмици и ежедневни клизми.
Сместа от сока на моркови и зеле е великолепен източник на витамин С, а и очистващо средство при инфекции на венците, предизвикващо пиорея. При сваряването на зелето действието на ензимите, витамините, минералите и солите се унищожава. Петдесет килограма варено или консервирано зеле не могат да дадат количеството органична храна, която организмът може да усвои от 300 г сок от сурово зеле, ако е приготвен правилно.

Сокът на зелето е много ефикасен при отоци и запек. Тъй като запекът е причина за обриви, с ползването на този сок той изчезва. Ако се добавя сол към сока, това не само унищожава неговата ценност, но е и вредно.
Сокът от зеле трябва да се употребява прясно изцеден и без сол. Противопоказана е употребата му при кризисно обостряне на гастрит или язва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар