Търсене в този блог

четвъртък, 5 април 2012 г.

Лечение с хрян


Сока на хряна не се ползва в чисто състояние, тъй като е много силен. Препоръчва се настърган във вид на кашица смесен с лимонов сок или мед.

Изчистване на организма от слуз:

  • 150 грама хрян
  • сока от 3 лимона

Взема се 2 пъти дневно по 1 чаена лъжичка на гладно.
Сместа се съхранява в хладилник, не повече от 1 седмица.

Сърдечно-съдови заболявания
  • 1 ч. лъжичка настърган хрян
  • 1/2 ч. лъжичка мед

Изяжда се на гладно. Продължителност - 30 дни. Ако възникне неприятно чувство, количеството на хрян се намалява, но постепенно трябва да достигне отново до 1 ч. лъжичка. По време на лечението се въздържайте от тютюнопушене, алкохол и тежък физиюески труд.

Хрянът има апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично действие. Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алилсинапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стимулирането на храносмилането, както и антиревматичния и антидиуретичния ефект. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар