Търсене в този блог

сряда, 18 април 2012 г.

Какво трябва да знаем за селена


Лечебни свойства:
Селенът е важен минерал, но организма се нуждае от минимални количества от него. Производството и функциите на редица ензими, наречени селенобелтъчини, зависят от неговата наличност.
Ефективно участва в борбата срещу някои много тежки болести. В комбинация с витамин Е, той действа като силен антиоксидант. Заедно те предпазват клетките от така нар. свободни радикали, които са силно токсични и увреждат здравите клетки. Напоследък се свързват със заболявания като рак, диабет и сърдечно-съдови смущения.
Селенът помага при отравяне с живак, кадмий, арсен и др. тежки метали.
Поддържа еластичността на тъканите и забавя стареенето им. По същия начин действа и на кожата, прави я гладка и стегната. Противодейства на образуването на пърхот и помага при лечението му. Важен е и за здравето на очите.
Особено важен е за жените в менопауза, защото облекчава пристъпите на топли и студени вълни, както и някои други свързани неудобства. При мъжете влияе положително върху потентността и удължава сексуалната им активност.
Подпомага организма в борбата му с настинките и различни вирусни инфекции. Вече има доказателства и в полза на тезата, че може би забавя развитието на HIV-вируса и СПИН.
Силно концентриран е в бъбреците, черния дроб, далака, панкреаса, а при мъжете – в тестисите и около простатата. Излишъците се отделят в урината и се изхвърлят от тялото, ако не прекалявате с приема.
Селенът се използва като антиоксидант. При някои спортове намалява болката в мускулите.
Предлага се в няколко форми – изцяло синтетични, напълно естествени и смесени. Използва се в някои лекарствени препарати като антиоксидант.


Препоръчителна дневна доза:

  • 55 микрограма за младежи и възрастни
  • 20-40 микрограма за бебета и деца
  • 60 микрограма за бременни жени и 70 микрограма за кърмачки;

Безопасна горна граница: 

  • 400 микрограма при по-дълъг период на приемане
  • 600 микрограма за по-кратък

Добри хранителни източници: бъбреци, телешко, риба тон (консервирана), омари, скариди, стриди, говеждо филе, свинско, бразилски орех, жито, овесени ядки, броколи и др.


Внимание!
Доказано е, че 600 микрограма, приемани за няколко последователни дни или от време на време, не водят до неприятни последствия. При продължителен прием на толкова висока доза, организмът се пренасища и може да доведе до неприятни последствия.
Големи дози селен водят до натравяне, което се характеризира с нервност, депресия, гадене и повръщане, обилно потене, обща слабост, косопад и чупливи нокти, обезцветена кожа и др.
Като краен резултат от постоянни злоупотреби и предозиране, черният дроб може да се увреди сериозно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар